Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η τοιχογραφία της γέννησης του Χριστού από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου

] Η τοιχογραφία της γέννησης του Χριστού από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου
Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρέθηκε εκτός Βυζαντινής Αυτοκτατορίας, μετά την κατάκτησή της από τους Φράγκους το 1197, η βυζαντινή παράδοση συνεχίστηκε σε όλους τους τομείς της νησιώτικης ζωής. Η εκκλησιαστική τέχνη επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό από δυτικά πρότυπα, ιδιαίτερα μετά το 1489 όταν οι Ενετοί αντικατέστησαν τους Φράγκους στην κατοχή της Κύπρου. Οι Ενετοί, με περισσότερη παράδοση στις τέχνες λόγω της ιταλικής Αναγέννησης, επηρέασαν τη βυζαντινή τέχνη των Κυπρίων, με αποτέλεσμα τον 160 αιώνα να διαμορφωθεί μια νέα σχολή ζωγραφικής, την οποία οι ειδικοί περί την εκκλησιαστική τέχνη, αποκαλούν κυπρο-ιταλική αναγέννηση ή ιταλοβυζαντινή σχολή. Επομένως οι τοιχογραφίες ή οι φορητές εικόνες της Λατινικής περιόδου της ιστορίας της Κύπρου, έχουν στοιχεία όχι μόνο βυζαντινής αλλά και ιταλικής τέχνης. Η κυριαρχία όμως της βυζαντινής αγιογραφίας της Κύπρου ποτέ δεν εξέλειπε. Μάλιστα, τονώθηκε ακόμα περισσότερο με την κάθοδο στο νησί βυζαντινών καλλιτεχνών μετά την άλωση της Κωνστατινούπολης το 1453. Η κυπριακή τέχνη πήρε στοιχεία και από την λέγομενη Κρητική σχολή που άκμασε στην Κρήτη την ίδια περίοδο που και η Κρήτη βρισκόταν υπό την εξουσία της Ενετικής Δημοκρατίας [16ος αιώνας]. Ένα δείγμα της Κρητικής σχολής, είναι μια εικόνα της Παναγίας, έργο του διάσημου Κρητικού ζωγράφου Μάρκου Μπαθά, που βρίσκεται στην εκκλησία της Χρυσοπολίτισσας,.
Ένα δείγμα ιταλοβυζαντινής τέχνης, είναι η τοιχογραφία της γέννησης του Χριστού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου, ή οποία κτίστηκε περί το τέλος του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα [περίοδος Ενετοκρατίας: 1489-1571].
Για να γίνει κατανοήτη η ανωτερότητα της βυζαντινής ζωγραφικής αλλά και οι διαφορές της από την ιταλοβυζαντινή τέχνη, δημοσιεύουμε -χωρίς σχόλια- δύο αγιογραφίες με θέμα τη γέννηση. Στην τοιχογραφία της γέννησης από την εκκλησία της Ξυλοφάγου, παραθέτουμε μια άλλη από το ναό της Παναγίας του Μουτουλλά που χρονολογείται το 1280 [τέλος 13ου αιώνα]. Τις δύο ζωγραφιές χωρίζουν δηλαδή τουλάχιστον 250 χρόνια.
Η βυζαντινή τοιχογραφία της γέννησης, 1280, από το Μουτουλλά

Η μεσαιωνική τοιχογραφία της γέννησης από τον Άγιο Γεώργιο Ξυλοφάγου
Πηγές: 1. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Ο ναός της Παναγίας στον Μουτουλλά, σ. 23,
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου